co jeść by mieć zdrowe zęby

Co jeść by mieć zdrowe zęby ?

Aby żyć, trzeba jeść – to fakt. Do jedzenia zaś potrzebujemy sprawnego narządu żucia, a na to ma wielki wpływ sposób odżywiania i to już od momentu poczęcia. W ten sposób koło się zamyka.

Pokarm dostarcza organizmowi wiele różnych, niezbędnych składników, potrzebnych jako budulec mięśni i kości w okresie rozwoju oraz jako materiał do odnowy zużytych komórek w wieku dojrzałym.

Składniki te to: białko i sole mineralne, które są „materiałem budowlanym”, tłuszcze i węglowodany dostarczające energii oraz witaminy i pewne składniki mineralne, które warunkują przebieg różnych skomplikowanych reakcji i przemian zachodzących w ustroju. Wszystko to odnosi się także do narządu żucia.

O wpływie pożywienia na stan zębów i jamy ustnej przekonano się na podstawie badań porównawczych. Przeprowadzono je wśród plemion koczowniczych żywiących się pokarmem przygotowanym w prymitywny sposób oraz tych społeczeństw, które – korzystając z dobrodziejstw cywilizacji – odżywiają się produktami sztucznie przetwarzanymi oraz dużą ilością słodyczy. U tych ostatnich przypadki próchnicy były bardzo częste.

Także zabobony i przesądy dotyczące odżywiania kobiet ciężarnych i karmiących oraz pewne ograniczenia żywnościowe, wynikające z zakazów religijnych, odbijają się ujemnie na narządzie żucia. Potwierdziły to doświadczenia. Na przykład niedobór białka powoduje większą podatność na próchnicę i to tym intensywniejszą, im dłużej, a więc przez kilka pokoleń, stosuje się dietę ubogobiałkową.

To dowodziłoby słuszności powiedzenia: aby dziecko miało zdrowe zęby, trzeba dbać o zęby babki. Z kolei zmniejszenie spożycia cukru sprawia, że występowanie próchnicy jest rzadsze. Mniejsze spożywanie tłuszczów też zmniejsza występowanie tego schorzenia zębów. Błędy w odżywianiu mają wpływ nie tylko na próchnicę, ale także na stan przyzębia, a pośrednio na wady zgryzu. Decyduje o tym nie tylko skład, ale – co ważne- konsystencja pożywienia.

Pokarm twardy, gruboziarnisty powoduje lepsze ukrwienie przyzębia, pobudza aparat zawieszeniowy zęba, masuje dziąsła, wpływa na częściowe samooczyszczanie zębów, u dzieci kształtuje szczęki i ich prawidłowy rozwój.

Wiemy już, że z punktu widzenia stomatologa ważne jest w pożywieniu białko i węglowodany.

Co jeść by mieć zdrowe zęby : Część druga artykułu